Recept

Friterad Janssons frestelse

Ingredienser
500g janssons frestelse
2dl vetemjöl
2 ägg
4dl panko
Plastfilm/plastfolie
1-2 liter fritöyrolja

Beredning:
Lägg din janssons frestelse i en bunke och arbeta sönder till en smet. Mosa potatisen så den hjälper till att binda ihop smeten.
Om din jansson är lite lös i konsistensen kan du blanda i lite panko i den för att göra den lite tjockare så den inte blir för lös att fritera. Då finns risk att den ”flyter” ut när den friteras.
Lägg ut dubbla lager plastfilm på arbetsbänken ca 40cm långt.
Fördela en del av din jansson mitt på plastfilmen och rulla ihop till en korv. Förslut i ändarna och lägg i frysen i ca 30 minuter så blir den lättare att skära.
Ta ut rullen ur frysen och skär i ca 5cm långa stubbar.
Kläck ner äggen i en bunke och vispa sönder. Lägg i mjöl och panko i var sin bunke. Panera sedan stubbarna i ordningen mjöl, ägg och panko. Uppreda med att återigen doppa dom i ägget och slutligen i panko för att få en hållbar panering.
Om du inte har en fritös så hetta upp frityroljan i en kastrull till ca 160-170 grader och fritera i ca 2 minuter eller tills dom är gyllenbruna. Lägg upp på papper för att torka.
Servera gärna med någon god dipp eller som tillbehör till en varmrätt.

Friterad brysselkål med ansjovisdipp

Ingredienser:
300-400g brysselkål
1dl gräddfil
6-7 ansjovisfiléer
2msk kapris
1 msk hackad dill
Saft och skal av ½ citron
1-2 liter frityrolja
Svartpeppar och ev lite salt

Beredning:
Börja med att ansa brysselkålen. Skär bort lite av botten och ta bort ev lite av dom yttersta bladen om dom är fula. Dela dom längs med på mitten.
Hacka ansjovis och kapris och blanda med gräddfilen, citronsaft och citronskal. Smaka av med nymalen svartpeppar och ev lite salt.
Hetta upp frityroljan till 160-170 grader och fritera brysselkålen i ca 2-3 minuter. Lägg upp på papper för att torka och salta lätt.
Servera med dippen som snacks.

Rullader på julskinka med ansjoviskryddad gräddsås

Ingredienser:
8-10 skivor julskinka (gärna lite tjockare)
15-20 urkärnade dadlar
1 rivet äpple
25g smör
2msk vetemjöl
½ hackad gul lök
5-6 ansjovisfiléer
1 dl kalvfond
1 dl grädde
2,5 dl mjölk
2msk soya

Beredning:
Smält smöret i en kastrull och fräs löken och ansjovisen lätt i smöret.
Ta av från spisen och blanda ner mjölet. Se till att det blandas väl.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och häll i kalvfonden. Har du ingen fond går det bra med 1 dl vatten och buljongtärning eller koncentrerad fond på flaska.
Slå på grädden och mjölken. Se till att såsen kokar upp under omrörning så det inte bildas klumpar.
Häll i soyan och låt sjuda i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka dadlarna och blanda med det rivna äpplet. Fyll julskinkan med äpple och dadlar och rulla ihop till rullar. Lägg i en ugnsfast form.
Slå på gräddsåsen och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Servera gärna med pressgurka och kokt potatis och kanske lite gelé.

Kålsallad

Ingredienser:
300-400g blandad kål (vitkål/rödkål/grönkål/brysselkål)
100g cocktailtomater
½ dl majonnäs
Skal av 1 citron
Saft av ½ citron
1tsk salt
Nymalen svartpeppar

Beredning:
Strimla kål och kvarta brysselkål.
Arbeta in saltet i kålen med händerna och låt stå ca 15 minuter.
Dela cocktailtomaterna.
Blanda kålen med majonnäs, citron och citronskal. Vänd i cocktailtomaterna.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev lite mer salt.